Khamis, 5 Julai 2012

UDANG HARIMAU MASAK LOMAK CILI API


bahan2nya:

1kg udang harimau( bersihkan, potong ekor dan janggut sahaja )
1biji kelapa ( perah santannya, hampas jgn terus dibuang )
10-15 biji cili api kampung
kunyit hidup sebesar ibu jari
daun kunyit 2 helai ( diracik halus )
serai 2-3 batang ( diketuk )
bawang besar 2 biji
buah keras 2-3 biji ( rendam dgn air seketika kemudian tumbuk lumat )
kacang panjang 3-4 batang

cara2nya:
1. kisar bawang, kunyit hidup dan cili api hingga halus.
2. masakkan santan atas api yg sederhana kemudian masukkan bahan kisar tadi.
3. kacau selalu supaya tidak pecah santan. kemudian masukkan serai dan buah keras yg telah lumat ditumbuk tadi.
4. masukkan udang dan kacang panjang serentak. ambil segenggam hampas kelapa tadi dan masukkan dalam periuk. kacau rata.
5. perasakan dengan garam dan ajinomoto. bila menggelegak masukkan daun kunyit tadi.
6. bila udang sudah masak sempurna boleh lah tutup api dan hidangan sedia untuk dinikmati.

selamat mencuba!!!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan